Tietoa kokin ammatista

Ammattina ruokaelämykset

Kokin ammatissa pääset työskentelemään monipuolisissa työtehtävissä ruokaelämysten parissa. Ala tarjoaa uravaihtoehtoja erilaisissa työympäristöissä. Voit työskennellä ravintoloissa, tuotantokeittiöissä, tuotekehityksessä, catering-palveluissa tai toimia esimerkiksi ravintola-alan yrittäjänä. Näillä sivuilla voit tutustua alan ammattilaisten kiinnostaviin työtehtäviin ja uratarinoihin.

Tutustu uratarinoihin

Kokkipolkuja – ammattina ruokaelämykset -videolla seitsemän ruoka-alan ammattilaista kertoo työstään ruokaelämysten parissa.

Ravintola-ala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä

Ammatti: Keittiömestari

Mikko Pakola, Ravintola Smör

– Olen kokenut alan hektisyyden ja vaihtelevat tilanteet tosi mielenkiintoiseksi. Työssä tapahtuu paljon. Lisäksi on upeaa, kun voi tuottaa asiakkaille elämyksiä.

– Työssäni johdan ihmisiä, teen työvuorolistoja, suunnittelen annoksia ja teen ruokaa ruokaa sekä huolehdin keittiön puhtaanapidosta. Tähän alaan kuuluu hallita keittiötyön kaikki vaiheet.

Ammatti: Yrittäjä

Katja Tuomainen, yrittäjä
Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja

– Aloitin urani suurtalouskeittiössä, josta siirryin ensin henkilöstöravintolaan ja sitten ravintolakeittiöön. Jatkoin sieltä juhlapalveluihin, missä olen viettänyt suurimman osan työurastani. Tällä hetkellä työllistän itseni yrittäjänä.

– Alan kehittymismahdollisuudet ovat hurjat ja toki kaikki on kiinni myös omasta motivaatiosta. Jos jotain haluaa, niin tällä alalla mikään ei ole mahdotonta.

Ammatti: Vuoropäällikkö

Niko Tähti, Savoy

– Suosittelen alaa, jos kiinnostaa lähteä kansainväliseen ammattiin, jossa mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat.

– Voi olla esimerkiksi yksityiskokki jollekin perheelle ulkomailla, valmistaa laitoskeittiössä ruokaa tuhansille ihmisille tai työskennellä pienessä bistrossa, jossa mennään aamulla torille ja päätetään, mitä tehdään ruoaksi.

– Alalla on laajat mahdollisuudet toteuttaa itseään.

Ammatti: Kehityspäällikkö

Ville Valtasalmi, Valio Oy

– Työnkuvani koostuu yhteistyöstä asiakkaiden kanssa. Se voi olla sparrausta, ruokalistan kehitystä, trendien katsomista tai yhteistyötä, jolla pyritään auttamaan asiakkaan bisnestä onnistumaan.

– Kannustan kokeilemaan. Kun pääsee uran alkuun, voi matkan varrella tarkentaa, mikä kiinnostaa itseään. Mahdollisuudet ovat laajat.

Ammatti: Keittiömestari

Ulla Liukkonen, Ullan Bistro

– Ravintola-ala on käsityötä parhaimmillaan. On upeaa saada käsitellä hienoja raaka-aineita ja valmistaa asiakkaille maittavia annoksia.

– Olen työskennellyt alalla 45 vuotta ja tehnyt urani aikana ruokaa niin presidenteille kuin tavallisillekin ihmisille. Joka ainut ihminen on kuningas, joka tulee syömään.

– Tässä työssä on tärkeää tulla ihmisten kanssa toimeen. Olen viihtynyt, en vaihtaisi päivääkään pois.

Ammatti: Ravintola- ja cateringalan opettaja

Riikka Mantila, Turun ammatti-instituutti

– Opiskelin ensin tarjoilijaksi, jonka jälkeen päätin kouluttauttua ravintola-alan opettajaksi. Siitä lähdin rakentamaan urapolkuani tavoitettani kohti.

– Ravintola-ala on siitä loistava ala, että tällä alalla pystyy valikoimaan työtehtävät omien vahvuuksien mukaisesti. Kaikki on kiinni itsestä ja omista tavoitteista.

Ammatti: Tuotekehityspäällikkö

Jukka Turta, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy

– Tuotekehityspäällikkönä vastaan uusien tuotteiden ja ratkaisujen etsimisestä kouluruokailuun ja henkilöstöravintoloihin.

– Yksi parhaista asioista tällä alalla on vahva yhteisöllisyys. On mukavat työkaverit ja homma menee yhteen suuntaan ja on yhdessä tekemisen meininki.

Tutustu alan koulutukseen

Tutustu hotelli-, ravintola- ja cateringalan koulutusmahdollisuuksiin
ePerusteista ja Opintopolusta.

Kokkipolkuja – ammattina ruokaelämykset videon tuotantoa on rahoittanut Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Keittiömestarit ry.
Julkaisu: Suomen Keittiömestarit ry. Käsikirjoitus ja tuotanto: Viestintävalkea Oy. Kuvaus: VMH Productions Oy. Jälkituotanto: Viestintävalkea Oy & VMH Productions Oy & & SmartPX. Rahoitus: Jenny ja Antti Wihurin rahasto & Suomen Keittiömestarit ry