Ammattina ruokaelämykset
Kokin ammatissa pääset työskentelemään monipuolisissa työtehtävissä ruokaelämysten parissa. Ala tarjoaa uravaihtoehtoja erilaisissa työympäristöissä. Voit työskennellä ravintoloissa, tuotantokeittiöissä, tuotekehityksessä, catering-palveluissa tai toimia esimerkiksi ravintola-alan yrittäjänä. Näillä sivuilla voit tutustua alan ammattilaisten kiinnostaviin työtehtäviin ja uratarinoihin.
Tutustu uratarinoihin
Kokkipolkuja – ammattina ruokaelämykset -videolla seitsemän ruoka-alan ammattilaista kertoo työstään ruokaelämysten parissa.
Ravintola-ala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä
Ammatti: Keittiömestari
Mikko Pakola, Ravintola Smör
– Olen kokenut alan hektisyyden ja vaihtelevat tilanteet tosi mielenkiintoiseksi. Työssä tapahtuu paljon. Lisäksi on upeaa, kun voi tuottaa asiakkaille elämyksiä.
– Työssäni johdan ihmisiä, teen työvuorolistoja, suunnittelen annoksia ja teen ruokaa ruokaa sekä huolehdin keittiön puhtaanapidosta. Tähän alaan kuuluu hallita keittiötyön kaikki vaiheet.
Ammatti: Yrittäjä
Katja Tuomainen, yrittäjä
Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja
– Aloitin urani suurtalouskeittiössä, josta siirryin ensin henkilöstöravintolaan ja sitten ravintolakeittiöön. Jatkoin sieltä juhlapalveluihin, missä olen viettänyt suurimman osan työurastani. Tällä hetkellä työllistän itseni yrittäjänä.
– Alan kehittymismahdollisuudet ovat hurjat ja toki kaikki on kiinni myös omasta motivaatiosta. Jos jotain haluaa, niin tällä alalla mikään ei ole mahdotonta.
Ammatti: Vuoropäällikkö
Niko Tähti, Savoy
– Suosittelen alaa, jos kiinnostaa lähteä kansainväliseen ammattiin, jossa mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat.
– Voi olla esimerkiksi yksityiskokki jollekin perheelle ulkomailla, valmistaa laitoskeittiössä ruokaa tuhansille ihmisille tai työskennellä pienessä bistrossa, jossa mennään aamulla torille ja päätetään, mitä tehdään ruoaksi.
– Alalla on laajat mahdollisuudet toteuttaa itseään.
Ammatti: Kehityspäällikkö
Ville Valtasalmi, Valio Oy
– Työnkuvani koostuu yhteistyöstä asiakkaiden kanssa. Se voi olla sparrausta, ruokalistan kehitystä, trendien katsomista tai yhteistyötä, jolla pyritään auttamaan asiakkaan bisnestä onnistumaan.
– Kannustan kokeilemaan. Kun pääsee uran alkuun, voi matkan varrella tarkentaa, mikä kiinnostaa itseään. Mahdollisuudet ovat laajat.
Ammatti: Keittiömestari
Ulla Liukkonen, Ullan Bistro
– Ravintola-ala on käsityötä parhaimmillaan. On upeaa saada käsitellä hienoja raaka-aineita ja valmistaa asiakkaille maittavia annoksia.
– Olen työskennellyt alalla 45 vuotta ja tehnyt urani aikana ruokaa niin presidenteille kuin tavallisillekin ihmisille. Joka ainut ihminen on kuningas, joka tulee syömään.
– Tässä työssä on tärkeää tulla ihmisten kanssa toimeen. Olen viihtynyt, en vaihtaisi päivääkään pois.
Ammatti: Ravintola- ja cateringalan opettaja
Riikka Mantila, Turun ammatti-instituutti
– Opiskelin ensin tarjoilijaksi, jonka jälkeen päätin kouluttauttua ravintola-alan opettajaksi. Siitä lähdin rakentamaan urapolkuani tavoitettani kohti.
– Ravintola-ala on siitä loistava ala, että tällä alalla pystyy valikoimaan työtehtävät omien vahvuuksien mukaisesti. Kaikki on kiinni itsestä ja omista tavoitteista.
Ammatti: Tuotekehityspäällikkö
Jukka Turta, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy
– Tuotekehityspäällikkönä vastaan uusien tuotteiden ja ratkaisujen etsimisestä kouluruokailuun ja henkilöstöravintoloihin.
– Yksi parhaista asioista tällä alalla on vahva yhteisöllisyys. On mukavat työkaverit ja homma menee yhteen suuntaan ja on yhdessä tekemisen meininki.
Tutustu alan koulutukseen
Tutustu hotelli-, ravintola- ja cateringalan koulutusmahdollisuuksiin
ePerusteista ja Opintopolusta.
Kokkipolkuja – ammattina ruokaelämykset videon tuotantoa on rahoittanut Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Keittiömestarit ry.
Julkaisu: Suomen Keittiömestarit ry. Käsikirjoitus ja tuotanto: Viestintävalkea Oy. Kuvaus: VMH Productions Oy. Jälkituotanto: Viestintävalkea Oy & VMH Productions Oy & & SmartPX. Rahoitus: Jenny ja Antti Wihurin rahasto & Suomen Keittiömestarit ry