Suomen kokkimaajoukkue kilpailee IKA/Culinary Olympics -kilpailuissa 16.2. – 19.2.2020
Kokkimaajoukkue kilpailee IKA/Culinary Olympics -kilpailuissa 16.2. – 19.2.2020
Suomen kokkimaajoukkueen päätavoitteena olevat IKA/Culinary Olympics –kokkiolympialaiset pidetään 16.2. – 19.2020 Stuttgartissa, Saksassa. Joukkue kisaa kansallisten joukkueiden sarjassa, jossa on edustettuna 32 maata. Fazer Culinary Team kisaa puolestaan julkisten ruokapalvelujen -kilpailusarjassa.
Suomen kokkimaajoukkue on mukana kokkiolympialaisissa kansallisten joukkueiden kilpailussa, jossa 32 maata kisaa paremmuudesta Chef’s Table ja Hot Kitchen -sarjoissa. Sarjoissa saadut yhteispisteet vaikuttavat kokonaiskilpailun lopputulokseen.
Suomen kokkimaajoukkue on panostanut kilpailumenujen suunnittelussa vahvaan kokonaisuuteen sekä kotimaisiin ja pohjoismaisiin makuihin sekä raaka-aineisiin.
– Käytössämme on parhaat mahdolliset raaka-aineet, jossa painottuvat uutuusarvon lisäksi kotimaisuus ja kestävyys. Kilpailussa menestymisen kannalta on tärkeää, että pystymme tekemään tuomareihin unohtumattoman vaikutuksen ja erottumaan eduksemme muista kilpailijoista, kertoo joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi.
Suomen kokkimaajoukkue on Suomen Keittiömestarit ry:n alainen yhdistys, jonka päätehtävänä on kilpailutoiminta ja suomalaisen ruokakulttuurin edistäminen kansainvälisillä areenoilla.
– Menut ovat huikeita ja niiden kehityskaari syksyn harjoitusten kuluessa on ollut valtaisaa, toteaa Culinary Team of Finlandin ja Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Ulla Liukkonen tyytyväisenä.
Kansainvälisen kilpailutoiminnan kautta voidaan viestiä kotimaisuudesta ja laajemmin myös pohjoismaisesta ruokaosaamisesta, puhtaasta luonnosta, upeista raaka-aineistamme ja vastuullisuudesta, jotka ovat kaikki tärkeitä mm. matkailun kannalta.
– Kokkimaajoukkueemme ovat viestinviejinä avainasemassa, jatkaa Liukkonen.
Sääntömuutoksen tavoitteena on vastuullisempi kilpailukulttuuri
Tutussa Hot Kitchen-sarjassa joukkue toteuttaa kolmen ruokalajin menun 110 hengelle. Suomen joukkueen menu sisältää alkuruokana norjalaista ruijanpallasta, pääruokana kotimaista kaniinia ja jälkiruokana kotimaisia viinimarjoja.
Kokkiolympialaisten sääntöjä on uudistettu vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Perinteisenä ruokataidelajina tunnettu Culinary Art & Pastry Art ‑showpöytä on poistunut ja se on korvattu uudella Chef’s Table -sarjalla, jossa valmistetaan 12 hengelle kuuden ruokalajin menukokonaisuus. Menu sisältää mm. kylmiä ja lämpimiä sormisyötäviä, pääruoan, vegaanisen annoksen, jälkiruoan ja petit fourseja.
Uudistuksen taustalla on kokkien maailmanliiton linjaus ruokahävikin vähentämisestä ja kilpailun avoimuuden lisäämisestä. Aiemmin ns. kylmän pöydän vaatimia mittavia esivalmistelutyötä ei uudistuksen myötä tarvita, sillä Chef’s Table -kisa käydään alusta loppuun tuomariston ja vieraiden edessä.
– Uudistus on positiivinen asia, sillä se edistää vastuullisuutta ja on luonteeltaan ravintolamaista toimintaa, joka on meille joukkueena lähellä sydäntä, kertoo maajoukkueen kapteeni Samuel Mikander.
Suomen vahvuus on vankka osaaminen
Stuttgartissa pidettäviin IKA/Culinary Olympics -kilpailuihin valmistautuminen on tarkoittanut Suomen kokkimaajoukkueelle viimeisen vuoden aikana tiivistä harjoitustahtia. Joukkue on harjoitellut syyskaudella pääsääntöisesti joka toinen viikko sunnuntaista tiistaihin, mutta lokakuusta 2019 alkaen harjoituksia on ollut viikoittain.
Kilpailumenuissa edettiin syksyn aikana askel askeleelta parempaan suuntaan ja matkan varrella vastaan tulleet haasteet on selvitetty. Joukkue järjesti harjoitusillallisia syksyn aikana maakunnissa yhteistyössä Turun ammatti-insituutin (Turku), Sampo ammattiopiston (Lappeenranta) ja Careerian (Porvoo) ja Stadin ammattiopiston (Helsinki) kanssa, jonka lisäksi on harjoiteltu Leijonanrannassa kokkimaajoukkueen kampuksella. Harjoitteluista on saatu arvokasta kokemusta ja asiakaspalautetta, jotka ovat auttaneet kehittämään menua kisakuntoon.
Suomen joukkueen vahvuus on Mikanderin ja Vuojären mukaan vankka osaaminen, sillä kaikki joukkueen jäsenet ovat kokeneita alan ammattilaisia ja suurimmalla osalla on kokemusta myös kilpailuareenoilta.
– Kilpailutilanteessa ehdoton valttimme on suomalainen sisu ja periksiantamattomuus. Lähdemme tavoittelemaan kokonaiskilpailun voittoa, mutta koska kilpailuissa kaikki on mahdollista, riittää jännitettävää takuuvarmasti aina viime metreille kisasuoritukseen asti, hymyilee Mikander.
Huolellisen valmistautumisen takana on tiukka päämäärä.
– Tavoitteena on kulta molemmissa kilpailusarjoissa, Vuojärvi kertoo.
Suomen joukkueiden kilpailuaikataulu
Sunnuntai 16.2.2020
Fazer Culinary Team klo 5.30 – 13.00
Suomen kokkimaajoukkueen Chef’s Table klo 15.00 –
Tiistai 18.2.2020
Suomen kokkimaajoukueen Hot Kitchen klo 13.00 –
Keskiviikko 19.2.2020
Tulosten julkistaminen (iltapäivä)
Kansallisten joukkueiden kilpailussa ovat edustettuina Kanada, Kiina, Kroatia, Kypros, Tsekki, Tanska, Englanti, Suomi, Saksa, Hong Kong, Islanti, Italia, Japani, Macao, Malesia, Malta, Meksiko, Alankomaat, Norja, Portugali, Puola, Romania, Skotlanti, Ruotsi, Sveitsi, Singapore, Slovenia, Etelä-Afrikka, Unkari, USA, Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Wales.
Seuraa kisakuulumisia somessa
Seuraa kilpailua ja kisakuulumisia sivuiltamme www.ctof.fi, Facebookissa @culinaryteamfinland ja Instagramissa @kokkimaajoukkue ja aihetunnisteet #ctof #kokkimaajoukkue @ikaolympics
Someseinä:
viestintavalkea.fi/kokkiolympialaiset
ctof.fi/kokkiolympialaiset
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Kristian Vuojärvi, joukkueenjohtaja
045 890 8590, kristianvuojarvi@gmail.com
Tapio Laine, toiminnanjohtaja,
0400 253 813, tapio.laine@ctof.fi
Virpi Kulomaa, median yhteyshenkilö
040 592 8752, virpi@viestintavalkea.fi
– kuvatiedustelut ja tarvittaessa Kristian Vuojärven tai joukkueen jäsenten haastatteluajoista sopiminen
Kuvat: Eva Tordera Nuño