JULKILAUSUMA
Turku 22.04.2023
Suomen Keittiömestarit kokoontuivat liittopäiville Turkuun 21-23.04 ja ovat huolissaan suomalaisen ravintola-alan kehityksestä.
Alan talous
Koronan jälkeen ravintola-ala ei ole toipunut ennalleen. Saisimmeko laskettua ravintoloiden arvonlisäverokannan kymmeneen prosenttiin? Täten palvelut tulisivat edullisemmiksi ja alan työntekijöiden palkkoja saataisiin nostettua. Tämä toisi ravintoloihin lisää asiakkaita ja ravintolat pystyisivät palkkaamaan lisää henkilökuntaa. Suomalaiset pystyisivät nauttimaan edullisemmista ravintolapalveluista kotimaassa. Pitkällä aikavälillä tämän myötä koko ala saisi vauhtia tulevaisuuteen. Valtiovalta näkisi, että ala olisi vahvemmin ruokakulttuuria ja kuuluisi jonkin ministeriön alaisuuteen. Tämä vahvistaisi alan kehitystä ja samalla laadukkaiden suomalaisten raaka-aineiden vientiä maailmalle.
Alkoholin tuonti ja netin kautta ulkomailta tilaaminen lisääntyy koko ajan, eikö olisi huomattavasti parempi, jos nämäkin tuotteet nautittaisiin valvotusti ravintoloissa yhdessä hyvän ruoan kanssa.
Alan koulutus
Myös ammattikoulutukseen on satsattava ja opiskelijoiden lähitunteja lisättävä. Tällä varmistamme sen, että ala saa kyvykkäitä työssäoppijoita ja laadukasta henkilökuntaa valmistuu ravintoloihin. Ei ole kenenkään etu, että välttävillä perustaidoilla laitetaan opiskelijoita työssäoppimaan. Tästä ei hyödy kukaan, kun omat perustaidot ovat riittämättömät ravintolassa työskentelemään. Ei ole mielekästä opiskelijalle, jos suurin osa harjoittelusta kuluu astiahuollossa. Nykyisellä käytännöllä luodaan negatiivista mielikuvaa alasta, että tätäkö tämä pelkästään on. Ammattikoulutuksesta valmistuu tällä hetkellä paljon henkilöitä, joiden valmius toimia ammatissaan on heikko. Onko uudistus mennyt ihan putkeen vai olisiko ehkä järkevä palata ajassa taaksepäin? Ei välttämättä olisi huono askel. Vahvat perustaidot opittaisiin osaavissa käsissä koulussa ja työelämässä tapahtuisi hienosäätö.
Kuitenkin ala on monella tapaa hieno ja mahdollisuus edetä alalla on loistava. Kaikille varmasti löytyy oma paikkansa, on se sitten ravintolan keittiössä, suurtalouspuolella, opetuksessa, teollisuudessa tuotekehittäjänä taikka ulkomailla. Alan kilpailut ovat arvostettuja niiden upeiden kädentaitojen sekä kilpailijoiden järjestelmällisyyden ansiosta. Opitaan kädentaidot ennen kuin lähdetään suorittamaan.
Puheenjohtaja
Markku Ojala
Suomen Keittiömestarit ry